Academicgenius

Jag skriver mest om film. Jag gillar film. Serier också, det är ballt. Jag är rolig ibland. Har inga husdjur. Läs om ni vill.

Inte så jävla kung kanske?

Publicerad 2017-05-14 13:29:37 i Allmänt,

 

“With great power comes great responsibility” predikade Farbror Ben till Peter Parker under en av sina sista dagar i livet. Med makt följer stort ansvar. Kanske har Samir och Viktor, med sina 850 000 följare på instagram, inte hört talas om Spiderman och totalt gått miste om detta citat?

I
 dagarna släppte Samir och Viktor sin nya, förmodade, sommarplåga “Kung”. Låten handlar om att man ska “fucka loss” och leva medans man är ung. Första versen i låten lyder som följer:

Jag fucka upp allt

Och ramla hem vid fem

Minns att det var ballt

Men minns inte med vem

Ooooohhhh sån jävla kung

Okej. De skryter om att de super till sent på natten och blir väldigt fulla. Fair enough, deras målgrupp kanske är 20-åringar som redan har tagit del av den här kulturen, eller hur? Går man sedan in på Viktors Instagram så ser man att han lottar ut en tavla med de tre ord i gigantisk teckengrad, nämligen “Så Jävla Kung”. Okej, ja men klart att 20-åringarna kan få ha en tavla med ett citat från sin favoritartist på väggen. Inget direkt konstigt.

Det KONSTIGA, enligt mig, finner man när man läser kommentarerna till den här tävlingen, och kommentarer om låten överlag. Det är otroligt många barn som kommenterar och berättar hur mycket de älskar låten. Barn i åldrar från 8 till 14. Barn som förhoppningsvis aldrig kommit i kontakt med alkohol eller ramlat hem vid fem.

Sen ser man dessutom föräldrar som kommentarer. Jag har sett kommentarer som “Den här tavlan hade passat perfekt i min lilla tjejs rum” och “Min lilla 6-åring har sjungit på er låt hela morgonen, hon älskar er!”

Samir och Viktors målgrupp är alltså helt klart små barn, och de sjunger om saker som att de ska bli fulla och ramla hem, och de svär otroligt klart och tydligt i den catchiga refrängen.

Och föräldrar är helt okej med det?
 
Jag må låta som en äldre herre, men på min tid var det strikt förbjudet att sjunga på låtar som handlade om alkohol, sex eller droger. Och något som var precis lika självklart var att man inte skulle svära. Jag får extremt dåligt samvete om jag råkar svära i närheten av en liten knott, men samtidigt så sjunger de tydligen “SÅ JÄÄVLAAAA KUUUNG” på kvällen hemma med sina föräldrar.
 
Jag är förvirrad. När skedde den här förändringen i samhället? Har den ens hänt eller är det bara inom Samir och Viktors fanbase som totalt ignorerar hur man uppfostrade barn förr i tiden? Kan man inte skapa en glad låt utan svordomar, som ändå förmedlar att man ska ta tillvara på livet medans man är ung? Jag vet vad jag tycker egentligen, förutom att jag önskar Ben Parker fanns på riktigt och kunde sprida lite mer visdom i dessa förvirrande tider.
 

Om

Min profilbild

Robin

Har inte kommit på något bra att skriva här. Jo en vits kanske? Bra idé. Hur mycket tjänar man på kryddfabriken? 100 kr i Timjan. När du har skrattat färdigt, kan du återgå till att läsa i bloggen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela