Academicgenius

Jag skriver mest om film. Jag gillar film. Serier också, det är ballt. Jag är rolig ibland. Har inga husdjur. Läs om ni vill.

Tvåhandstekniken som revolutionerar bowlingvärlden

Publicerad 2016-04-07 18:56:00 i Allmänt, bowling,

För många nybörjare är bowling en sport som går ut på att man ska gå några steg med ett klot i handen, svinga klotet, och kasta iväg det mot ett gäng pinnar som står 60 fot längre fram. Dock är den klassiska synen på bowling möjligen på väg att förändras. Ni kommer att få se många fler som använder två händer i framtiden när de kastar iväg klotet, och det är inte på skoj. Det är för att det nuförtiden oftast är effektivare.

För att visa hur mycket sanning jag talar, kan jag nämna två personer. Jason Belmonte från Australien och Jesper Svensson från Sverige. Jason har blivit utsedd till världens bästa bowlingspelare de senaste tre åren och Jesper är numera heltidsproffs och Sveriges kanske bästa bowlingspelare redan med sina 21 år fyllda. Vad är den gemensamma nämnaren? Tvåhandstekniken.


Jason Belmonte, världens bästa bowlingspelare

För er som inte är så insatta, går bowling mycket ut på vinklar. När en vanlig fritidsbowlare går ner och rullar ner ett så kallat hallklot ner för banan, händer inte så jättemycket i kägelhögen när man träffar mittenkäglan. Detta beror på att man träffar rakt framifrån och klotet reflekteras åt ena hållet. Om man istället kommer snett utifrån in i kägelhögen, har klotet en tendens att "gå igenom" kägelhögen på ett starkare sätt och på så sätt få med sig alla 10 käglor oftare. Det är ofta därför man ser proffsbowlare skruva klotet.

Vad är då den stora fördelen med tvåhandstekniken? Man får helt enkelt mer skruv. Man kan sätta mycket fler rotationer på klotet eftersom man inte behöver sätta i tummen och därmed kan fritt använda sina fingrar till att generera snurr på klotet. När man använder den traditionella stilen med en hand, måste tummen ut ur klotet i ett kort ögonblick innan fingrarna kan fixa skruven.

Eftersom tvåhands-tekniken är relativt ny så finns det saker som vi inte har så mycket forskning på. Det vi vet är att tekniken sliter mer på kroppen än en traditionell enhands-teknik. Hur länge kan dagens tvåhands-bowlare hålla på innan kroppen ger vika? Jag själv provade i två veckor att på allvar anta utmaningen att bowla med två händer, men fick ge mig efter att axlarna tog för mycket stryk. För många andra är det ryggen. Det ska bli väldigt spännande att se hur proffsen tacklar de fysiska problemen om några år.

Det ploppar iallafall upp fler och fler unga spelare på proffstouren som spelar med två händer och det är med fler och fler topplaceringar. Jesper vann i Februari i år en av de största tävlingarna i världen, och en vecka efter den vinsten vann en tonåring en annan tävling som räknas till de 4 största som finns.

Tekniken är här för att stanna. Så nästa gång du är i bowlinghallen, Gör som Jason och Jesper och prova att använda två händer. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Robin

Har inte kommit på något bra att skriva här. Jo en vits kanske? Bra idé. Hur mycket tjänar man på kryddfabriken? 100 kr i Timjan. När du har skrattat färdigt, kan du återgå till att läsa i bloggen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela